Studeren in het buitenland: inboedelverzekering afsluiten of niet?

Studeren in het buitenland: inboedelverzekering afsluiten of niet?

Verzekeringen afsluiten en in het buitenland studeren. In het eerste hebben studenten over het algemeen niet veel zin, het tweede zien ze meestal wel zitten. Maar juist wanneer een student (jij misschien ook wel) overweegt om dit jaar een periode in het buitenland door te brengen is het heel belangrijk om je verzekeringen goed te regelen. Want als je in Nederland met verzekeringskwesties te maken krijgt is dat al vervelend, maar in het buitenland is het meestal nog veel vervelender.

Studeren in het buitenland: inboedelverzekering afsluiten of niet?Al was het maar omdat je de taal vaak niet (vloeiend) spreekt, en omdat er in het buitenland vaak andere regels gelden. De meeste studenten die een tijdje buiten Nederland verblijven beseffen dat gelukkig. Tenminste met betrekking tot de zorgverzekering. Andere verzekeringen zoals de inboedelverzekering schieten er regelmatig bij in.

Als alles goed gaat is dat geen ramp, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. En aangezien je tijdens je verblijf over de grens ook een kamer of appartement huurt waarin je inboedel (je eigendommen) komen te staan is het echt heel verstandig om ook goed te kijken naar een geschikte inboedelverzekering voordat je de koffers in gaat pakken.

Inboedelverzekering in het buitenland: hoe werkt dat?

Een inboedelverzekering afsluiten in Nederland is heel simpel. Zoek online een verzekeraar uit die een inboedelverzekering aanbiedt die qua prijs en dekking voldoet aan jouw wensen, sluit de boel (online) af, en klaar. Voor een inboedelverzekering waarbij ook je eigendommen in het buitenland goed gedekt zijn ligt dat iets ingewikkelder. Maar goed, het is nog steeds geen rocket science.

Wat vooral voor studenten een goede optie dat is het afsluiten van een zogenaamd ‘combinatiepakket’ dat door verschillende verzekeringsmaatschappijen wordt aangeboden.

Zulke pakketten zijn namelijk speciaal opgesteld voor jongeren die voor een tijdje in het buitenland verblijven. Zoals je waarschijnlijk al wel verwacht bij de term ‘combinatiepakket’ worden hierbij verschillende verzekeringen in één keer geregeld. Vaak is het hierbij zo dat zowel je zorgverzekering, een inboedelverzekering en een rechtsbijstandsverzekering in een keer afgesloten kunnen worden. Overigens is dit wel per aanbieder verschillend dus het blijft belangrijk om de polisvoorwaarden goed te bekijken.

Inboedelverzekering buitenland: waar moet je op letten?

Wanneer je gedurende je gehele verblijf in het buitenland in dezelfde stad verblijft (bijvoorbeeld omdat je daar studeert) is het vrij simpel. Bij de meeste inboedelverzekeringen is het namelijk een vereiste dat je een adres opgeeft en de dekking geldt alleen voor dat adres. Heb jij een kamer, appartement of verblijfplaats die gedurende je de hele tijd hetzelfde blijft dan mag je er dus van uitgaan dat jouw inboedelverzekering schade als gevolg van diefstal en dergelijke dekt.

Veel studenten gebruiken hun periode in het buitenland echter om van stad tot stad (en soms zelfs van land tot land) te reizen. Wanneer dat voor jou ook het geval is heeft het afsluiten van een inboedelverzekering niet zoveel zin. Je verblijft namelijk niet consequent op dezelfde plaats. In het geval van wisselende verblijfplaatsen is het beter om ervoor te zorgen dat je reisverzekering goed geregeld is.