Taaislijmziektemedicijn komt toch in basispakket zorgverzekering

Taaislijmziektemedicijn
Taaislijmziektemedicijn komt toch in basispakket zorgverzekering

Het vaststellen van de behandelingen die vergoed worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering: het is altijd weer een heel gedoe. Het liefst hebben we natuurlijk dat elk (goedwerkend) medicijn en elke medische behandeling die klachten kan verlichten vergoed zou worden. Wanneer de Minister van Volksgezondheid hiertoe zou besluiten zou dit er echter toe leiden dat de premie voor de zorgverzekering echt extreem hoog wordt. En laten we eerlijk zijn: maandelijks moeten Nederlanders, of het nu gaat om ouderen of jongeren, al een flinke smak geld neertellen voor de verplichte zorgverzekering. Om die bedragen nog enigszins binnen de perken te houden moet er voor het vergoeden van een medicijn dus flink onderhandeld worden met de fabrikant die het medicijn aanbiedt.

Kiezen tussen twee kwaden?

Die moeizame en langdurige onderhandelingen leiden soms tot hele schrijnende situaties. Mensen die ziek zijn moeten hoge (extra) kosten maken om geholpen te worden. En soms is het zelfs financieel voor hen niet haalbaar om de zorg die ze nodig hebben in te kopen. Het is dus (voor de minister) balanceren op een dun koord. Zoveel mogelijk behandelingen in het basispakket tegen een acceptabele prijs: erg lastig.

Actuele ontwikkelingen basispakket

De afgelopen maanden was één bepaald geneesmiddel wat dat betreft regelmatig in het nieuws: het geneesmiddel Orkambi. Dit is een geneesmiddel dat taaislijmziekte tegengaat en de kwaliteit van leven van mensen met deze ziekte sterk verbetert. Althans, mensen die aan een specifieke vorm van taaislijmziekte lijden. De onderhandelingen over de vergoeding van Orkambi sleepten maanden aan. Dat kwam met name omdat Vertex (de fabrikant) 170.000 euro per patiënt per jaar vroeg. Een bedrag dat volgens Minister Schippers veel te hoog was. Op de laatste dag dat deze minister in functie was (het nieuwe kabinet staat al in de startblokken) meldde ze echter nieuws dat vrijwel niemand meer verwacht had: Orkambi wordt opgenomen in het basispakket.

Hoezo is dit relevant voor jongeren?

Als jongere die maandelijks een fors bedrag betaalt voor zijn zorgverzekering vraag jij je waarschijnlijk af waarom dit nieuws voor jou relevant is. Wanneer je zelf geen taaislijmziekte hebt lijkt dit allemaal nogal ver van je bed. Prijs je gelukkig! Het is waar dat taaislijmziekte een relatief zeldzame ziekte is: in Nederland hebben zo’n 1530 mensen deze ziekte (officiële naam cystic fibrose). Aangezien het een erfelijke ziekte betreft hebben jongeren echter net zo’n grote kans om aan deze ziekte te lijden als ouderen. En wanneer we de statistieken bekijken komt taaislijmziekte toch ineens erg dichtbij. Zeker wanneer je van plan bent ooit nog eens een gezin te stichten. Een vrij schokkende statistiek is namelijk dat in Nederland meer dan een half miljoen mensen drager zijn van het gen dat deze ziekte veroorzaakt. En de meeste dragers van dit gen weten dat niet eens. Dat betekent dat deze groep het gen over kan dragen aan hun kinderen. Zo bekeken is het (misschien met het oog op de toekomst) toch wel een prettig idee dat de medicatie vergoed wordt.

Taaislijmziektemedicijn komt toch in basispakket zorgverzekering
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Begeleid rijden wordt definitief: wat betekent dit voor je autoverzekering?
Begeleid rijden wordt definitief: wat betekent dit voor je autoverzekering?

Jongeren onder de achttien jaar oud kennen het misschien al wel: 2toDrive. Een experiment waarbij je al voor je achttiende...

Sluiten