Als je bijna op moet voor je theorie examen, dan is het tijd dat je je goed voor gaat bereiden. Daarom geven we je graag tips hoe je dat kunt doen. Veel mensen zijn vaak erg zenuwachtig, maar probeer je zenuwen in bedwang te houden anders kan het ten koste gaan van je concentratie bij het theorie examen.

Er zijn een aantal manieren hoe je je goed voor kunt bereiden, je kunt namelijk een cursus volgen, maar je kunt ook op internet oefenen. Daarnaast kan je instructeur je vaak ook tips geven waar je aan moet denken bij je theorie examen. Tijdens het autorijden kun je het er ook over hebben, als je dingen niet snapt kun je het aan je instructeur vragen.

Je kunt twee dingen doen, of je gaat eerst je theorie halen en daarna lessen, of je gaat lessen en je theorie in de tussentijd halen. Het is wel belangrijk dat je voordat je op examen haalt je theorie examen hebt gehaald. Dit is trouwens ook verplicht, je moet namelijk weten wat er op de weg kan gebeuren, je moet de verkeersborden kennen en je moet de situaties goed in kunnen schatten. Bij de theorie leer je aan de hand van praktijkvoorbeelden de goede manier van handelen aan te geven.

Een cursus voor je theorie examen

Je kunt een cursus voor je theorie examen volgen. Als je je examen in korte tijd wilt doen dan kun je vaak via de rijschool binnen een aantal weken alle lessen volgen, soms twee of drie avonden in de week. De theorie wordt hier dan besproken, maar je krijgt ook oefenvragen en oefenexamens zodat je je alvast voor kunt bereiden op je echte examen. Als je je goed voor hebt bereid kun je niet meer doen dan zo goed mogelijk de vragen maken en logisch nadenken.

Bij je theorie examen heb je altijd een vast aantal seconden bedenktijd. Neem deze tijd er ook voor. Zorg er wel voor dat je op tijd gaat drukken en je in ieder geval iets hebt ingevuld ook al twijfel je. Je hebt dan altijd een kans dat het goed is, als je niets invult wordt dit in ieder geval fout gerekend.

Online theorie examen oefenen

Tips voor het rijexamen

Als je je goed voor wilt bereiden dan kun je per hoofdstuk vaak online je theorie examen oefenen. Je kunt ook alles in één keer oefenen en dan krijg je tips waar je je nog beter op moet voorbereiden. Neem daarom de tijd om ook als je net bent begonnen met je theorie alvast een theorie examen te maken. Je weet dan hoe de vragen worden gesteld en hier kun je je op voorbereiden als je gaat leren.

In ieder geval is het van belang dat je alle verkeersborden kent en de verkeersregels. Je moet daarnaast situaties goed in kunnen schatten en aan kunnen geven wie er bijvoorbeeld voorrang heeft of hoe je moet handelen in een bepaalde situatie.

Tips voor je rijexamen

Als je rijexamen eenmaal is gepland, dan kan het zijn dat je hier enorm tegenop ziet. Je vindt het erg spannend en je wilt graag dat je het achter de rug hebt en te horen krijgt dat je bent geslaagd. Maar daarvoor moet je eerst je rijexamen afleggen. Er zal een examinator meerijden, eventueel mag je eigen instructeur ook meerijden, dit mag je zelf weten.

Het is vaak wel verstandig om deze mee te laten rijden, ze praten dan onderweg (ze hebben niet alles van je rijden in de gaten) en daarnaast mocht de examinator twijfelen, dan kan je instructeur een goed woordje voor je doen. Je moet wel goed je best doen, rijd hoe je altijd rijdt. Ben jezelf, let goed op bij gevaarlijke situaties, kijk om je heen en bij twijfel kun je maar beter stoppen. Je kunt dan uitleggen waarop je stopt, hier zal dan vaak naar gevraagd worden.

Maar je moet wel zeker rijden, je moet niet voor alles en iedereen stoppen, als je voorrang hebt, laat dan ook zien dat je dat weet (maar voorrang moet je krijgen en niet nemen). Als je dan merkt dat er van de andere kant iemand heel hard aan komt rijden, dan kun je alsnog remmen, maar dan laat je wel zien dat je de verkeersregels kent.

Alleen de verkeersregels en borden kennen is niet voldoende bij je rijexamen. Je moet namelijk ook de situaties in kunnen schatten en dat is van groot belang. Je weet nooit wie er op de weg zit en wat je tegenkomt, ben daar op voorbereid!

Een rijexamen oefenen

Tijdens het lessen zul je regelmatig oefenen. Als je bijna zover bent om je rijexamen te doen dan zal je instructeur je maar een paar instructies geven om te kijken of je klaar bent voor je rijexamen. Je krijgt dan korte opdrachten van bijzondere verrichtingen en je moet vaak op de navigatie rijden. Onderweg moet je goed naar je instructeur luisteren want het kan zijn dat je ineens moet stoppen om een oefening te doen zoals achteruit inparkeren of keren op de weg.

Routes oefenen voor rijexamen

Bij je rijexamen zijn vaak bepaalde routes die worden gereden. Je rijinstructeur kent deze routes, hij weet waar de examens vaak worden afgenomen. Je rijdt vaak door een wijk waar je 30 km per uur mag, je rijdt door de bebouwde kom waar je 50 km per uur mag, maar je rijdt ook buiten de bebouwde kom waar je 60 of 80 mag en je hebt een stukje snelweg. Je moet laten zien dat je in kunt voegen en snelheid kunt maken.

Je laat zien dat je veilig in kunt halen en dat je geen gevaar op de weg bent. Ben daarom zeker van je zaak en zorg dat je goed gaat oefenen met je instructeur, dan maar hopen dat er geen onverwachte dingen gebeuren tijdens je rijexamen en dat je het rijbewijs in één keer gaat halen!