Waarom een uitvaartverzekering wanneer je jong bent? Als jongere zit je natuurlijk vol met plannen en heb je nog een heel leven voor je. Je studeert, je hebt misschien net je eerste baan, kortom: je werkt aan je carrière. Misschien staat er wel een wereldreis op de planning of, ook spannend, zelfs een bruiloft. Je gaat je eerste auto kopen of je eerste huis, genoeg dingen om naar uit te kijken dus. Het laatste waar je op dat moment aan denkt is je eigen uitvaart. En gelukkig maar, want je eigen begrafenis of crematie is natuurlijk een gebeurtenis die hopelijk nog lang op zich laat wachten.

En toch… Het is gewoon heel verstandig om wanneer je jong bent eens goed te kijken naar dit onderwerp, en met name naar de kosten die een uitvaart met zich mee brengen: je schrikt je dood 😉

Alles goed regelen is echter helemaal niet zo ingewikkeld, er zijn namelijk uitstekende jongeren uitvaartverzekeringen die een uitvaart betaalbaar maken en ook nog eens helemaal volgens jouw wensen. Een uitvaart komt vroeg of laat, een jongere met oog voor de toekomst is voorbereid!

Uitvaartverzekering voor Jongeren

Juist omdat het afsluiten van een uitvaartverzekering ook voor jongeren een relevant punt is besteedt Beginner.nl hier aandacht aan. Daar komt bij dat wie op jonge leeftijd een uitvaartverzekering afsluit meestal te maken krijgt met lagere maandlasten. Dat is op zich logisch te verklaren. Een 25-jarige die een verzekering afsluit zal waarschijnlijk langer leven voordat de verzekering uit moet keren dan het geval is bij een 55-jarige die een uitvaartverzekering afsluit. Een statistisch gegeven waar uitvaartverzekeraars vanzelfsprekend rekening mee houden bij het vaststellen van de maandpremie.

Meer weten? Kijk dan eens op deze handige pagina waar je uitgebreide informatie over uitvaartverzekeringen voor jongeren kunt vinden.

Uitvaartverzekering Jongeren – De verschillende soorten

Uitvaartverzekering jongeren

De meeste verzekeringen zijn er in alle soorten en maten. Dat geldt voor uitvaartverzekeringen net zo goed als bijvoorbeeld voor autoverzekeringen of zorgverzekeringen. Het type verzekering dat het best bij jou past hangt af van je eigen wensen. Toch is de kans groot dat je uiteindelijk (na vergelijking) een natura uitvaartverzekering afsluit. Dit type verzekering wordt in Nederland namelijk het vaakst afgesloten als het gaat om uitvaartverzekeringen.

Een van de belangrijkste redenen waarom de natura verzekering zo populair is heeft te maken met het gemak dat deze verzekering biedt aan de nabestaanden. Je moet bedenken dat jouw nabestaanden in rouw zijn, en dus (in veel gevallen) het regelen van de uitvaart het liefst uitbesteden, uiteraard met inachtneming van de wensen van de overledene en de nabestaanden zelf.

Uitbesteden regelen uitvaart

Het uitbesteden van het regelen van een uitvaart gebeurt door de begrafenisondernemer een grote rol te geven in het voorbereiden van de plechtigheid, terwijl hij er ook op het moment zelf voor zorgt dat alles naar wens verloopt. De natura uitvaartverzekering heeft namelijk een polis waarin tot in de details staat omschreven wat er onder de dekking valt en ook wat er qua service van de uitvaartverzorger wordt verwacht. Zaken als de rouwauto, de kist en de kaarten zijn in de polis van de natura verzekering gedekt en worden dus professioneel geregeld zonder dat er moet worden onderhandeld over de prijs.

Twee punten zijn in dit geval goed om wel even extra rekening mee te houden: speciale wensen met betrekking tot de uitvaart vallen niet altijd onder de dekking van de natura verzekering, en ook is het van belang om zeker te weten dat de betreffende begrafenisondernemer is aangesloten bij de branchevereniging voor uitvaartondernemers (VTU). Is de begrafenisondernemer hier niet bij aangesloten dan is er meestal geen sprake van een volledige dekking.

Kapitaal uitvaartverzekering

Een type uitvaartverzekering dat in Nederland ook erg populair is (maar niet zo populair als de natura uitvaartverzekering) is de kapitaal uitvaartverzekering. Deze verzekering is met name het overwegen waard als de familie van de overledene het heft graag in eigen hand houdt bij het regelen van de zaken rondom de uitvaart. De term kapitaal verzekering zegt eigenlijk ook precies waar het op staat: de uitvaartverzekering keert namelijk een vast bedrag uit, en met dit bedrag regelt de familie alles rondom de uitvaart. Het geld mag naar eigen goeddunken worden besteed en de keuze voor de begrafenisondernemer staat helemaal vrij.

Een nadeel is wel dat de familie zelf financieel bij moet springen wanneer het bedrag dat is uitgekeerd overschreden wordt. Of dit gebeurt heeft men zelf echter in de hand. Weet je nu al dat je een uitgebreide begrafenis wilt hebben, of heb je enkele speciale (en dure) persoonlijke wensen dan is het dus verstandig om een groter bedrag te laten verzekeren in het kader van de kapitaal uitvaartverzekering. Andersom geldt hetzelfde. Vind je het wel prima om een sobere plechtigheid te krijgen dan kun je een bescheiden bedrag laten verzekeren.

Bedrag en premie

Hoe lager het bedrag, hoe lager natuurlijk ook de premie. Een opvallend detail van de kapitaal uitvaartverzekering is tenslotte dat het volledige afgesproken bedrag aan de familie wordt uitgekeerd. Dit betekent dat het geld dat niet aan de begrafenisplechtigheid wordt besteed in het bezit blijft van de familie. Die mag er vervolgens mee doen wat ze maar willen.

Een variant hierop is de natura sommenverzekering, waarbij weliswaar het hele bedrag wordt uitgekeerd aan de familie (net als bij de kapitaal uitvaartverzekering), maar waarbij wel een restrictie geldt. Het volledig uitgekeerde bedrag moet in het geval van de natura sommenverzekering worden besteed aan de uitvaartplechtigheid.

Tip: Als jongere een uitvaartverzekering voor jongeren afsluiten kan je nabestaanden een boel geregel en eventuele financiële problemen voorkomen.