Verandering bonus-malusregeling vaak ongunstig

Verandering bonus-malusregeling vaak ongunstig

Vanaf 2016 veranderen de regels met betrekking tot de bonus-malusregeling. Op dat moment wordt er door alle verzekeraars namelijk gebruik gemaakt van een vaste terugvaltabel. Het voordeel hiervan is dat elke verzekeraar de schadevrije jaren op dezelfde manier gaat berekenen. Een logisch gevolg is dat elke verzekerde bij schade dan ook hetzelfde aantal treden daalt. Dit heeft als voordeel dat iedereen weet waar hij aan toe is, en ook bestaat er dankzij deze nieuwe methode geen onduidelijkheid over het aantal schadevrije jaren op het moment dat een consument overstapt naar een andere verzekeraar. Op deze manier is het gemakkelijker de korting te krijgen waar je recht op hebt. De nieuwe manier van het toepassen van de bonus-malusregeling lijkt dus zeer gunstig voor de consument, maar is dat ook zo?

Standaard niet zo standaard

Je zou denken dat je als verzekerde dankzij de nieuwste regels exact weet waar je aan toe bent als het aankomt op je autoverzekering. Dat is echter een iets te rooskleurig beeld. Het bonus-malussysteem zit namelijk een stuk ingewikkelder in elkaar. De nieuwe regels zorgen namelijk alleen voor duidelijkheid voor wat betreft het aantal schadevrije jaren. De ladder aan de hand waarvan het aantal treden dat je bij schade daalt wordt bepaald kan namelijk nog steeds verschillen per verzekeraar. Concreet betekent dit dus dat het aantal schadevrije jaren (bij elke verzekeraar gelijk dankzij de nieuwe regels) en de treden op de bonus-malusladder kunnen verschillen. Ondanks alle goede bedoelingen van de vernieuwde regels blijft er dus een grote mate van onzekerheid en verschil bestaan tussen de diverse aanbieders.

Veranderende voorwaarden

Niet alleen ontstaat er door het verschillend toepassen van de bonus-malusladder onduidelijkheid voor de consument, ook de voorwaarden van een autoverzekering veranderen in algemene zin bij veel verzekeraars. Helaas voor de autobezitter (de verzekerde) vaak niet in positieve zin. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door MoneyView blijkt dat in 64 procent van de verzekeringen de algemene voorwaarden die worden aangepast nadelig uit gaan pakken voor verzekerden.

Wel of niet claimen

Welke verzekeraar in jouw geval het beste uit de bus komt is dus nog iets om goed uit te zoeken, zeker gezien de veranderende regels. Er is echter één ding dat vanaf 2016 wel duidelijk is. In het nieuwe systeem wordt geen onderscheid gemaakt in de hoogte van het geclaimde bedrag. De terugval in schadevrije jaren is bij het claimen van een krasje dus net zo hoog als wanneer je een claim indient omdat je auto total loss is. Ontstaat er schade door jouw schuld dan val je namelijk altijd vijf jaar terug.

Verandering bonus-malusregeling vaak ongunstig
2.3 (46.67%) 3 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Ruim de helft van de studenten heeft geen inboedelverzekering

Steeds meer studenten beginnen te beseffen dat het afsluiten van een inboedelverzekering voor het studentenhuis of de studentenkamer best handig...

Sluiten