Verkeersboete in termijnen betalen

Verkeersboete in termijnen betalen

Wanneer heb jij voor het laatst post gehad van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB)? Dergelijke post is voor niemand leuk, want meestal komt er een forse verkeersboete uit de envelop, maar wanneer je nog studeert of moet rondkomen van een baan die (nog) niet zo veel oplevert wordt het natuurlijk helemaal vervelend.

Veel mensen, ook jongeren, komen zelfs in de problemen doordat ze een verkeersboete niet op tijd kunnen afbetalen. Gelukkig verandert er op dat punt binnenkort iets. Reken je niet rijk, de boete moet nog steeds afbetaald worden, alleen de manier waarop ondergaat een wettelijke verandering.

Wie zijn gat brand…

Vooropgesteld, wanneer je een behoorlijke prent te pakken hebt is dit natuurlijk in veruit de meeste gevallen gewoon je eigen stomme schuld. Verkeersregels zijn er niet voor niets en de overtreder betaalt, zo simpel is dat. Toch kan je behoorlijk in de penarie zitten als je een verkeersboete krijgt, zeker als dit een sanctie is die hoog oploopt, soms tot wel enkele honderden euro’s. Ben je een beginnend bestuurder dan is de kans bovendien groot dat de bijbehorende verkeersovertreding goed is voor een paar punten op je rijbewijs of zelfs voor een invordering.

225 euro of meer mag in termijnen

Verkeersboete in termijnen betalen

Voor diegene die een boete van 225 euro of hoger voor zijn kiezen krijgt is er vanaf 1 juli 2015 redelijk goed nieuws. Vanaf dan mag een dergelijke boete in termijnen worden afgelost. Goed, een bedrag van minimaal 225 euro blijft natuurlijk veel geld, maar de nieuwe regeling die staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) invoert zorgt er in elk geval voor dat je niet in acute geldzorgen terechtkomt.

Dit is ook exact de reden dat dit plan nu wordt doorgevoerd. Nu is de situatie voor een vrij grote groep mensen namelijk behoorlijk schrijnend. Ze willen wel betalen, maar kunnen een hoge boete niet in één keer afrekenen vanwege beperkte financiële middelen. Het gevolg is dat er allerlei dwangmiddelen worden ingezet. Van verhogingen via aanmaningen naar zelfs een deurwaarder die langs moet komen.

In het meest ernstige geval komt het zelfs tot gijzeling (een juridische term die inhoudt dat een wanbetaler op last van de rechter in de gevangenis mag worden gezet).

In beroep tegen een verkeersboete

Het kan voorkomen dat je een (hoge) verkeersboete krijgt die je enorm onterecht vindt, en die je dus weigert direct te betalen. In dat geval kan je meestal in beroep gaan tegen de opgelegde boete. Zorg wel dat je dit beroep binnen de gestelde termijn indient, ben je te laat dan heb je pech en betaal je alsnog. Wordt je beroep behandeld dan kan je in het gelijk gesteld worden of het beroep kan worden afgewezen.