Veel jongeren gaan elk jaar met de auto op vakantie naar het buitenland. In sommige gevallen wordt hiervoor de auto van vrienden of familieleden geleend in verband met een zuiniger brandstofverbruik of omdat het een ruimere auto betreft, maar op vakantie gaan met de eigen auto komt ook regelmatig voor. Wat (helaas) ook regelmatig voorkomt is vakantiegangers een verkeersovertreding begaan in een ander EU-land dan Nederland.
Vroeger kon je daar nog wel eens mee wegkomen als je eenmaal veilig en wel de grens over was maar dat is binnenkort binnen de EU niet meer het geval. Op Europees niveau zijn namelijk vrij recent afspraken gemaakt waarin staat dat alle EU-lidstaten gegevens over verkeersovertredingen gaan uitwisselen.
Groot-Brittannië, Denemarken Ierland
Word je op vakantie geflitst in België, Duitsland of Zwitserland (hoewel geen EU-lid) dan is het al jaren zo dat je een boete gewoon thuis op je deurmat bezorgd krijgt. Voor een aantal andere landen was dit echter nog niet het geval. Landen als Ierland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hadden tot voor kort geen afspraken gemaakt met het Nederlandse ministerie van Justitie en dus bleef een overtreding vaak zonder financiële gevolgen.
Binnen maximaal twee jaar is dit voorgoed verleden tijd want het Europees Parlement heeft de regels voor uitwisseling van gegevens EU-breed van toepassing verklaard.
Overtredingen die EU-breed beboet kunnen worden
Samen met de afspraak om gegevens van verkeersovertredingen met elkaar te delen hebben de leden van het Europees Parlement ook een lijst opgesteld van verkeersovertredingen die onder de nieuwe regeling vallen. Dat zorgt voor een lijst van acht verschillende overtredingen waarvoor inwoners van de EU nu beboet kunnen worden, ongeacht nationaliteit of lidstaat waar de overtreding plaatsvindt. De volgende overtredingen komen in aanmerking:
– rijden met een te hoge snelheid;
– het niet dragen van een veiligheidsgordel;
– niet stoppen voor een rood licht;
– rijden onder invloed van drank;
– rijden onder invloed van drugs;
– het niet dragen van een veiligheidshelm;
– het gebruiken van een verboden rijstrook;
– het illegale gebruik van een mobiele telefoon of een ander communicatieapparaat tijdens het rijden.
Ontvangen van de boete duurt soms lang
Krijg je binnen de EU een prent dan ben je vanaf nu dus hoe dan ook de sigaar. Onder je betalingsverplichting kom je niet meer uit. In sommige gevallen zal het echter lijken alsof er toch iets mis is gegaan met de gegevensverwerking.
Stel je wordt in augustus geflitst, in bepaalde gevallen kan het dan gebeuren dat je in maart nog steeds geen boete hebt ontvangen. Dit komt omdat sommige EU-landen een lange termijn hanteren tussen de geconstateerde overtreding en het opsturen van de boete. Sommige EU-lidstaten hanteren een termijn die wel op kan lopen tot een jaar.