Dat een auto, en bij uitbreiding, elk motorvoertuig een kenteken moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden weten we allemaal wel. Om een voertuig te laten registreren moet je bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zijn.
Op het moment dat je een voertuig laat registreren krijg je een kenteken toegekend en wordt het voertuig in de Basisregistratie Voertuigen ingevoerd. Op dat moment is het toegestaan om met je auto de openbare weg op te gaan. Ook geeft de rijbewijzen worden door de RDW uitgegeven en geregistreerd.
Het eendagskentekenbewijs
Een standaard kentekenbewijs is een pasje op creditcardformaat dat bij controle moet worden overhandigd. Soms zijn er echter gevallen waarbij je een bijzonder kentekenbewijs kunt gebruiken. Een voorbeeld hiervan is het eendagskentekenbewijs. Dit kentekenbewijs wordt gebruikt als een auto waarvoor nog geen kentekenbewijs is afgegeven gekeurd moet worden.
Wanneer je de auto laat keuren bij de RDW maak dan een afspraak zodat je precies weet op welke dag je bij de RDW moet zijn. Vervolgens kan je een eendagskentekenbewijs aanvragen waarmee je vanaf je huisadres naar de RDW mag rijden en weer terug. Het aanvragen van een eendagskentekenbewijs is gratis en kan online op de site van de RDW. Let wel op, het bewijs is alleen geldig op de dag van de keuring!
Het uitvoerkenteken
Als je van plan bent een auto uit te voeren naar het buitenland word de kentekenregistratie is Nederland door de RDW beëindigd. In principe mag je vanaf dat moment niet meer met deze auto op de openbare weg rijden in Nederland. Een uitzondering wordt gemaakt voor het moment waarop je met de auto vanuit Nederland naar het buitenland rijdt. Tot 1 januari 2014 werd er op zo’n moment een speciaal uitvoerkenteken afgegeven door de RDW.
Tegenwoordig gaat dat anders: je krijgt nu bij uitvoer het papieren kentekenbewijs deel II in je bezit waarmee je aan kan tonen dat je de auto uitvoert. Tijdens de uitvoer mag je het bestaande kenteken blijven voeren.
Maar let op! Dit mag geen geel kenteken zijn. Bij uitvoer van een auto moet je de cijfers en letters van het kenteken in het zwart op een witte kentekenplaat voeren. Dit witte kenteken met zwarte letters en cijfers is alleen geldig binnen Nederland. Nadat je de auto hebt aangemeld voor uitvoer mag het voertuig nog maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden. Daarna ben je strafbaar. Uiteraard moet de APK nog geldig zijn. Het is streng verboden om in een auto te rijden waarvan de APK is verlopen.