Verzekerd met een verlopen rijbewijs?

Verzekerd met een verlopen rijbewijs?

In Nederland is een rijbewijs na afgifte tien jaar geldig. Voor veel autobestuurders betekent dit dat ze hun rijbewijs moeten laten verlengen in het jaar dat ze 28 jaar oud zijn. dit is een handeling die eenvoudig administratief geregeld kan worden bij de gemeente waar je officieel staat ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.Verleng je het rijbewijs niet op tijd dan is je rijbewijs verlopen. Maar wat gebeurt er met je autoverzekering als je rijbewijs is verlopen, ben je dan nog steeds verzekerd?

Met een verlopen rijbewijs mag je de weg niet op

Wanneer je rijbewijs is verlopen is het rijbewijs niet meer geldig en dus ben je op dat moment strafbaar als je toch een auto bestuurt. Doe dit dus nooit! Wanneer je toch zo onvoorzichtig bent om zonder geldig rijbewijs te gaan rijden en je raakt betrokken bij een ongeval zal de verzekering de schade niet dekken.

Beperkte verzekering bij verlopen rijbewijs

Verzekerd met een verlopen rijbewijs?

Wanneer je rijbewijs is verlopen betekent dit niet direct dat de verzekering van je auto niets meer waard is. Je bent in zo’n geval namelijk ‘voor beperkte duur verzekerd’. Dit houdt in dat je nog steeds verzekerd bent tegen schade die bijvoorbeeld door diefstal of weersomstandigheden aan je auto ontstaan. Dit hangt af van de polis die je hebt afgesloten.

Een standaard WA-verzekering dekt namelijk alleen de schade aan een ander voertuig, en zoals gezegd gaat dat niet op wanneer je rijbewijs is verlopen en je dus niet meer de weg op mag. De termijn gedurende welke je ‘voor beperkte duur verzekerd’ bent hangt een beetje af van de verzekeraar waarbij je jouw verzekering hebt afgesloten.

Over het algemeen is de maximale termijn twaalf maanden, maar er zijn ook verzekeraars (zoals Interpolis) bij wie deze termijn een stuk korter is, soms maar 12 weken. Bij het aanvragen van een nieuw rijbewijs duurt het gemiddeld vijf werkdagen voordat je het nieuwe rijbewijs in ontvangst kunt nemen. Heb je het rijbewijs ontvangen dan kan je ook weer een nieuwe verzekering afsluiten.

Let ook op je autoverzekering

Niet alleen een verlopen rijbewijs kan er voor zorgen dat je niet verzekerd bent als je de weg op gaat, ook de looptijd van de verzekering zelf moet je goed in de gaten houden. Is je verzekering namelijk verlopen dan mag je onder geen beding de weg op. Wil je toch lekker in je auto kunnen rijden verleng je verzekering dan op tijd, of sluit een nieuwe verzekering af. Let op: voor het afsluiten van een WA-verzekering heb je een geldig rijbewijs nodig.