Verzekeren als minderjarige

Verzekeren als minderjarige

In Nederland is het zo geregeld dat veel rechten van een persoon pas ingaan op het moment dat iemand de leeftijd van 18 jaar oud heeft bereikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het recht om te stemmen tijdens verkiezingen. Maar hoe zit dat eigenlijk bij een verzekering?

Moet je 18 zijn om een verzekering af te kunnen sluiten? Het antwoord op die vraag heeft onder meer te maken met het type verzekering, en de verzekeraar waarbij een minderjarige een verzekering probeert af te sluiten.

Een autoverzekering voor een zeventienjarige automobilist

Inmiddels is het in Nederland wettelijk gezien mogelijk om je rijbewijs voor de auto te halen op je zeventiende. Een eigen auto is dan een logisch gevolg. Maar kan dit ook, en hoe zit het met de verzekering? Helaas, slecht nieuws voor jongeren met een rijbewijs die nog geen 18 zijn. onder de 18 kan je geen kenteken op je naam laten zetten en dus ook geen autoverzekering af laten sluiten.

De enige mogelijkheid die sommige verzekeraars bieden is dat naast jouw naam ook de naam van je vaste begeleider op de polis komt te staan. Dit is meestal één van je ouders. Overigens hebben veruit de meeste autoverzekeraars een dergelijke optie niet in hun pakketten zitten. Om zelfstandig een autoverzekering af te kunnen sluiten zal je hoe dan ook moeten wachten tot je 18 bent.

Reisverzekering voor een minderjarige

Verzekeren als minderjarige

Ga je op vakantie dan is het slim om een reisverzekering af te sluiten. Maar ook bij deze verzekering is de vraag weer: kan je een reisverzekering afsluiten voordat je 18 bent? In de meeste gevallen is ook hier het antwoord ontkennend. In de meeste gevallen zal één van je ouders of verzorgers de verzekering af moeten sluiten.

Dit kunnen ze overigens wel op jouw naam doen. In dat geval ben jij de verzekeraar, en de volwassene in kwestie is de verzekeringnemer. De verzekeringnemer is altijd verantwoordelijk voor het betalen van de premie. Er is echter minimaal één verzekeraar die een andere leeftijdsgrens hanteert. Bij Allianz Global Assistance kan je al zelfstandig een reisverzekering afsluiten op het moment dat je minimaal 16 jaar oud bent.

Het verzekeren van de mobiele telefoon

Steeds meer mensen verzekeren hun mobiele telefoon, en aangezien vrijwel elke jongere (ook onder de 18 jaar) een telefoon heeft zou je verwachten dat je als minderjarige een telefoonverzekering af mag sluiten. Dat kan ook wel, maar bij het invullen van de gegevens is het in veruit de meeste gevallen verplicht om één van je ouders te laten tekenen zodat er een volwassene garant staat voor het betalen van de premie. Ook hier geldt dus: onder de 18 kan je niet zelfstandig afsluiten.