Verzekeringspositie 30+-studenten in het buitenland aangepast

Verzekeringspositie 30+-studenten in het buitenland aangepast

Verzekeringspositie 30+-studenten in het buitenland aangepastStudenten die naar het buitenland gaan om daar te gaan studeren of om een stage te gaan lopen moeten altijd behoorlijk veel zaken regelen voordat ze uiteindelijk ook echt in op het vliegtuig kunnen stappen. Gelukkig gold dat niet voor het regelen van de zorgverzekering. Een student die voor onderwijsdoeleinden in het buitenland woonde bleef gewoon via zijn Nederlandse verzekering verzekerd. Tenminste, als de student in kwestie niet in het buitenland werkte én niet ouder was dan 30 jaar.

Wetswijziging laat leeftijdsgrens vervallen

Wanneer iemand tijdelijk voor langere tijd in het buitenland gaat werken moet diegene zich in dat land laten verzekeren. Dit geldt echter niet voor studenten, omdat deze groep beschouwd wordt als ‘niet-actieven’. Het vreemde was echter dat het punt of je al dan niet in Nederland verzekerd kon blijven niet alleen afhing van de vraag of je vanwege je studie in het buitenland verbleef. Wanneer een student namelijk 30 jaar of ouder is werd hij namelijk ineens wel als ‘actieve’ aangemerkt. Een redenering die vrij krom was. Gelukkig kwam de overheid daar enige tijd geleden ook achter. Het resultaat is dat alle studenten in het buitenland zich nu als ‘niet-actieve’ mogen beschouwen. Een wetswijziging van eind 2014 liet de leeftijdsgrens van 30 jaar die eerder bestond vervallen. Concreet houdt dit dus in dat een student in het buitenland gewoon zijn Nederlandse (zorg)verzekering aan kan houden. Ga je als student echter werken in het buitenland dan verandert je status van niet-actief in actief.

Wetswijziging niet specifiek gericht op studenten

De wetswijziging die het mogelijk maakt voor (oudere) studenten in het buitenland om in Nederland verzekerd te blijven is natuurlijk goed nieuws, maar een grappig detail is wel dat de wetswijziging in eerste instantie niet per se voor Nederlandse studenten in het buitenland bedoeld was. De verandering van de regels had namelijk vooral iets te maken met de Vreemdelingenwet en de daaruit voortvloeiende positie van buitenlandse studenten in Nederland. Daarin was namelijk al geregeld dat een tijdelijke verblijfsvergunning niet afhankelijk is van een bepaalde leeftijd. Aangezien studenten die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Nederland studeren onder deze regeling vallen hadden zij nooit last van een leeftijdsgrens. Zo bleek er dus ongelijkheid te bestaan tussen Nederlandse en buitenlandse groepen studenten. Buitenlandse studenten in Nederland werden ongeacht leeftijd gezien als niet-actieven (en hoeven zich dus niet in Nederland te verzekeren), Nederlandse studenten in het buitenland hadden te maken met een leeftijdsgrens. Deze ongelijkheid is per 1 januari 2015 uit de weggeruimd.

Ga je voor je studie naar het buitenland? Vergelijk dan hier reisverzekeringen.

Verzekeringspositie 30+-studenten in het buitenland aangepast
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Meer kilometers, hogere premie?

Het lijkt op zich een logische redenatie: wie meer kilometers maakt in zijn auto bevindt zich langer op de weg...

Sluiten