Vrijwillig eigen risico? Denk goed na!

Vrijwillig eigen risico? Denk goed na!

Om de kosten van de verplichte zorgverzekering een beetje naar beneden te kunnen bijstellen zijn er diverse dingen die je kunt doen. Uiteraard is het slim om goed te kijken hoe hoog de tarieven van de verschillende aanbieders van een zorgverzekering precies zijn. Daar zit namelijk nog wel wat verschil tussen. En een verschilletje van 5 euro in de maand komt toch al neer op 60 euro per jaar.

Vrijwillig eigen risico? Denk goed na!Goed zorgverzekeringen vergelijken blijft dus de boodschap. Daarnaast is het ook verstandig om van tevoren een goede inschatting (proberen) te maken van de hoeveelheid zorg die je waarschijnlijk nodig gaat hebben. Wanneer je namelijk verwacht dat je relatief veel zorg nodig hebt is het een goed idee om ook naar de mogelijkheden van een aanvullende zorgverzekering te kijken. Bij aanvullende zorgverzekeringen is het onderlinge verschil tussen de diverse aanbieders nog groter dan dat bij de basiszorgverzekering het geval, dus ook op dit punt valt te besparen. En dan hebben we ook nog het eigen risico. Wanneer je dat vrijwillig verhoogt, wordt je hiervoor gecompenseerd. Je betaalt in dat geval dus minder zorgpremie per maand. Aan het opschroeven van je eigen risico zitten echter wel wat risico’s verbonden.

Kosten-batenanalyse

Het klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk: minder premie betalen als je het eigen risico vrijwillig verhoogt. Vooral wanneer je jong en gezond bent is dit een mooie manier om minder zorgpremie te hoeven betalen. Maar hoe voordelig is het verhogen van het risico nu eigenlijk? Het antwoord is relatief simpel. Wanneer er een echt goede inschatting gemaakt wordt van de te verwachten zorgkosten en de verhoging op basis van reële verwachtingen wordt ingesteld kan je inderdaad goedkoper uit zijn. Het probleem voor een bepaalde groep mensen is echter dat ze gewoon niet logisch nadenken op het moment dat ze het vrijwillige eigen risico verhogen. Cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) die onlangs bekend zijn geworden tonen dat mooi aan.

Hoger eigen risico: 80 procent profiteert

Uit de gepubliceerde cijfers van het CPB blijkt dat ongeveer 80 procent van de mensen die vrijwillig een hoger eigen risico afsluit daar over het hele jaar gerekend financieel beter van wordt. Soms moet er door deze mensen wel wat extra uit het eigen risico betaald worden, maar dan zijn ze door de lagere premie nog steeds goedkoper uit. Het gaat in deze groep overigens wel om mensen die het eigenrisico hebben verhoogd met minimaal 500 euro (385 euro is het wettelijk verplichte eigen risico). Mensen die het eigen risico minder ver verhogen (bijvoorbeeld met 250 euro) profiteren minder vaak.

7 procent maak echt verkeerde keuze

Een groep van ongeveer 7 procent van de mensen die hun eigen risico verhoogde had dat beter niet kunnen doen. Sterker nog: dit hadden ze van tevoren kunnen weten. Wanneer ze kritisch hadden gekeken naar de zorgkosten die ze in voorgaande jaren hadden gemaakt waren ze namelijk tot de conclusie gekomen dat een hoger eigen risico financieel nadelig is. Deze groep is een goede waarschuwing voor mensen die overwegen een hoger eigen risico te nemen. Dat kan namelijk financieel gewoon heel vervelend uitpakken wanneer er geen goede risico inschatting wordt gemaakt.

Vrijwillig eigen risico? Denk goed na!
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Goedkope autoverzekering dankzij Facebook? Mark Zuckerberg zegt nee!

Als jonge autobestuurder wordt je er zo langzamerhand wel een beetje zat van. Wanneer je (voor het eerst) een autoverzekering...

Sluiten