Waar vind ik een goedkope autoverzekering?

Waar vind ik een goedkope autoverzekering?

Als je net je rijbewijs hebt gehaald dan zijn autoverzekeringen eigenlijk altijd aan de dure kant. Dit komt omdat verzekeraars inschatten dat de kans groter is dat je bij een aanrijding betrokken raakt dan wanneer je een ervaren bestuuder bent. Over het algemeen betaal je tot de leeftijd van 21 of 23 jaar meer voor een verzekering, puur op basis van je leeftijd. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de hoofdprijs hoeft te betalen. Vergelijken loont in veel gevallen de moeite.

Ben ik verplicht om mijn auto te verzekeren?

Waar vind ik een goedkope autoverzekering?Als je een auto bestuurt dan ben je verplicht om deze minimaal te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. De WA verzekering dekt schade die je aan anderen toebrengt met je auto. Als je een aanrijding krijgt en de tegenpartij heeft schade dan wordt deze door de verzekering gedekt.

Het gaat dan zowel om schade aan het voertuig als letselschade voor de bestuurder en eventuele passagiers. Als je deze verzekering niet hebt kunnen de kosten fors oplopen. Als je wordt aangehouden en je auto is niet verzekerd komt je dat op een bekeuring te staan.

Een allrisk verzekering, is dat verstandig?

Een allrisk verzekering dekt ook schade aan je eigen auto als je een aanrijding hebt. Zo’n verzekering is natuurlijk flink duurder dan een WA verzekering. Maar het voordeel is dat je geen kosten hebt als je auto schade oploopt. Let daarbij wel op dat sommige verzekeringen een eigen risico hanteren. Een allrisk verzekering wordt doorgaans alleen afgesloten voor nieuwe auto’s.

Als de auto enkele jaren oud is en de dagwaarde daalt, dan is het meestal verstandiger om alleen een WA verzekering te nemen omdat dit veel voordeliger is en er toch nooit meer dan de dagwaarde voor de auto wordt uitbetaald, ook al ben je allrisk verzekerd.

Een leaseauto verzekeren

Ook onder jongeren is het leasen van een auto erg populair. Leaseauto’s worden altijd allrisk verzekerd omdat het om nieuwe auto’s gaat. Je betaalt de premie voor de verzekering aan de leasemaatschappij, deze is verwerkt in het maandelijkse leasebedrag. Voorwaarde is vaak dat je de auto bij schade laat repareren door een door de leasemaatschappij aangewezen garage. Indien van toepassing krijg je een vervangende auto mee totdat je auto weer is gerepareerd.

Wat gebeurt er als je de premie voor je autoverzekering niet betaalt?

Als je verzuimt de premie voor je autoverzekering te betalen dan kun je geen beroep doen op de verzekering als er wat gebeurt. Als je onverzekerd bent wordt de schade van de wederpartij betaald door het Waarborgfonds. Deze schade wordt vervolgens op jou verhaald, je draait er uiteindelijk dus wel gewoon voor op.

Het is daarom aan te raden om ervoor te zorgen dat je altijd goed verzekerd bent voordat je met je auto de weg op gaat. Als je online verschillende autoverzekeringen vergelijkt kan dat soms tientjes premie per jaar schelen. Let wel op wat de dekking van de verzekering is en kies niet standaard voor de goedkoopste optie.