Waarom Winterbanden?

Waarom Winterbanden?

Veel mensen kunnen enorm genieten van een wintersportvakantie en hebben daar dan ook een lange autorit voor over. Maar voordat je op de lange latten staat zijn er de nodige zaken waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld met de eisen die sommige (wintersport)landen aan je voertuig stellen. Een boete loop je zo op als je de regels niet kent en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Een vakantie is van zichzelf al duur genoeg.

Winterbanden in de winter

In veel landen zijn winterbanden verplicht tijdens bepaalde momenten in een jaar. Sommige landen hebben hele ingewikkelde wetten met betrekking tot het gebruik van winterbanden. Hieronder staat voor de bekendste wintersportlanden aangegeven wat de eisen zijn.

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Op de band moet M+S staan of de afbeelding van een sneeuwvlokje om te voldoen aan de eisen.

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht op wegen waarbij dit wordt aangegeven door middel van een verkeersbord.

Italië

In Italië zijn winterbanden verplicht als dit wordt aangegeven door een bord. Uitzonderingen zijn de Aostavallei (van 15 oktober tot 30 april) en de provincie Milaan (van 15 november tot 31 maart). Op deze plaatsen zijn winterbanden verplicht, ook als er geen bord staat waarop dit wordt aangegeven.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden van 1 november tot 15 april verplicht.

Zwitserland

In Zwitserland zijn winterbanden verplicht als er een bord staat waarop dit is aangegeven.

Aansprakelijkheid

Hoewel in sommige landen winterbanden niet verplicht zijn kan bij een ongeval de aansprakelijkheid toch worden toegewezen aan de persoon die zonder winterbanden in een ongeval betrokken is geraakt. Het is daarom verstandig om bij winterse omstandigheden altijd gebruik te maken van winterbanden.

Winterbanden in de zomer

Een speciaal geval is Italië. Sinds 15 mei 2014 zijn bepaalde winterbanden tijdens de zomerperiode in Italië verboden. Dit geldt voor alle voertuigen op de Italiaanse wegen, dus ook voor Nederlandse toeristen. De banden die zijn verboden zijn de banden de code M+S en een snelheidsindex van Q of lager. De boete die op het rijden met deze banden staat is minimaal 419 euro en maximaal 1682 euro. Andere winterbanden zijn in Italië niet verboden. Ga voordat je op vakantie gaat naar Italië dus goed na of je de juiste banden onder je auto hebt staan.

Waarom Winterbanden?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Wat te doen als je in het buitenland naar de garage moet?

Pech met je auto is natuurlijk nooit leuk, zeker niet als je op vakantie bent in het buitenland. Je ligt...

Sluiten