Wat moet je doen bij een inbraak in je woning?

Wat moet je doen bij een inbraak in je woning?

Wat moet je doen bij een inbraak in je woning?Als student kan je het je meestal niet veroorloven om je woning van allerlei dure beveiligingscamera’s te voorzien. Tegelijkertijd zijn inbrekers bijzonder geïnteresseerd in studentenwoningen omdat jongeren in het algemeen (en studenten in het bijzonder) vaak veel waardevolle eigendommen hebben die ook nog eens gemakkelijk mee te nemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan laptops, mobiele telefoons en tablets. Vanwege de interesse van het dievengilde is het daarom toch belangrijk om je studentenhuis zo goed mogelijk te beveiligen, bijvoorbeeld door dievenklauwen aan te brengen bij de ramen en deuren. Dat soort maatregelen kunnen goed helpen, maar een inbraak wordt er helaas niet altijd mee voorkomen. Om de schade in elk geval vergoed te krijgen is het daarom nuttig (en eigenlijk noodzakelijk) om een inboedelverzekering af te sluiten.

Inbraak! En dan?

Wanneer er wordt ingebroken is dat altijd vervelend, zelfs wanneer je goed verzekerd bent. Wat moet je in zo’n geval als eerste doen? Altijd aangifte doen bij de politie. Dit kan door een afspraak te maken waarbij de politie bij je langskomt. Ook kan je op verschillende plekken in Nederland gebruikmaken van een zogenaamd “3D-aangifteloket” waarbij je (bijvoorbeeld in het gemeentehuis via een scherm in contact staat met een politieagent. Je kunt natuurlijk ook naar het politiebureau gaan om aangifte te doen. Vervolgens is het zaak om je verzekeraar op de hoogte te brengen van de inbraak. Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om online aangifte te doen van de schade die door de inbraak is ontstaan. Daarnaast bieden de meeste inboedelverzekeraars de mogelijkheid om telefonisch aangifte te doen en ook is het meestal een optie om een afspraak te maken bij een kantoor van je verzekeraar.

Waar op letten?

Wanneer je contact opneemt met je verzekeraar is het verstandig om een aantal zaken bij de hand te hebben. Uiteraard je verzekeringspolis, maar het is ook slim om foto’s van de schade (bijvoorbeeld een geforceerd raam) mee te nemen of mee te sturen. Andere papieren die van belang kunnen zijn moet je ook bij de hand hebben. Voorbeelden hiervan zijn aanschafbonnetjes en een kopie van de aangifte die je bij de politie hebt gedaan.

Schade aan je huis

Bij een inbraak gaat een dief er met een gedeelte van je eigendommen vandoor. Dat is op zich al vreselijk vervelend, maar vaak is de kous daarmee nog niet af. Regelmatig is de inbreker namelijk binnengekomen door een deur of raam te forceren. Het ingetikte ruitje is een bekend voorbeeld. Dat levert natuurlijk extra schade op die behoorlijk in de papieren kan lopen. Wanneer je dit soort schade ook optimaal vergoed wilt krijgen is het in de meeste gevallen slim om naast de inboedelverzekering ook nog een opstalverzekering af te sluiten.

Wat moet je doen bij een inbraak in je woning?
2.3 (46.67%) 3 recensies
Related Posts
Waarom Winterbanden? ( 16 jul,2014 )
Lees vorig bericht:
Wat niet te doen als 17-jarige bestuurder?

Sinds het 2toDrive-experiment in Nederland wettelijk de mogelijkheid biedt om als 17-jarige je autorijbewijs te halen hebben al veel jongeren hier...

Sluiten