Wat niet te doen als 17-jarige bestuurder?

Wat niet te doen als 17-jarige bestuurder?

Wat niet te doen als 17-jarige bestuurder?Sinds het 2toDrive-experiment in Nederland wettelijk de mogelijkheid biedt om als 17-jarige je autorijbewijs te halen hebben al veel jongeren hier gebruik van gemaakt. Het experiment duurde in totaal vier jaar, en aangezien de startdatum 2011 was is de experimentele fase nu afgelopen. Een paar weken geleden stuurde minister Schultz van Haegen daarom (zoals was afgesproken) een evaluatie naar de Tweede Kamer. In deze evaluatie werden een aantal knelpunten opgesomd waar aandacht aan zou moeten worden besteed als de invoering van 2toDrive definitief zou worden. De minister geeft in de brief bij de evaluatie aan dat ze in elk geval van plan is om 2toDrive om te zetten in definitieve wetgeving. Dat betekent dus dat het experiment geslaagd is en dat ook in de toekomst 17-jarigen hun rijbewijs kunnen halen.

Knelpunten en wijzigingen

Wat in de experimentele fase een lastig punt bleek te zijn was het aantal jaar dat een 17-jarige aangemerkt werd als beginnend bestuurder. Voor een 17-jarige stond die termijn op 7 jaar terwijl dit voor iemand die op zijn 18e zijn rijbewijs haalde op 5 jaar stond. Het gevolg was dat veel jonge bestuurders besloten te wachten met het aanvragen van het rijbewijs tot hun 18e verjaardag. Het hele idee van begeleid de weg op gaan ging op die manier een beetje in rook op. Besloten is nu om de termijn waarin je beginnend bestuurder bent voor alle gevallen op 5 jaar te zetten.

Wat moet je niet doen bij 2toDrive?

Om te zorgen dat 2toDrive op een goede manier functioneert moet er het één en ander wettelijk geregeld worden. Er zijn namelijk een aantal dingen die je niet moet doen wanneer je als 17-jarige onder begeleiding in de auto stapt. Tijdens de experimentele fase bleek dit echter niet voor alle jongeren duidelijk. Zo werd er door een aantal jongeren als ‘Bob’ gereden. uiteraard slim om niet dronken achter het stuur te zitten, maar wanneer je begeleider wel laveloos naast je hangt heb je aan die begeleiding natuurlijk niet zoveel.

Een ander belangrijk punt dat voor veel deelnemers aan het experiment niet echt duidelijk bleek te zijn is de regel dat er slechts in Nederland onder deze voorwaarden mag worden gereden. rijden in het buitenland in het kader van 2toDrive is verboden, en erger nog: je bent ook niet verzekerd als je het toch doet. Dat dit enorme financiële consequenties kan hebben (de rest van je leven schadevergoeding betalen) spreekt voor zich.

Wat niet te doen als 17-jarige bestuurder?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Tweedehands auto steeds meer in trek

Beginnende bestuurders die nog niet zo lang geleden hun rijbewijs gehaald hebben gaan in de meeste gevallen niet direct met...

Sluiten