Wat te doen bij een aanrijding door een onverzekerde automobilist?

Wat te doen bij een aanrijding door een onverzekerde automobilist?

Een aanrijding is altijd vervelend, naast blikschade kan het ook zo maar zijn dat er (zwaar) lichamelijk letsel bij komt kijken. Of de klap was zo hard dat er niet alleen blikschade is, maar dat je wagentje echt goed in de kreukels zit, misschien is je auto zelfs wel total loss. In de schrik van het moment is het goed mogelijk dat je even niet weet hoe je moet reageren.

Een van de belangrijkste zaken, uiteraard naast eventuele medische hulp, is het goed registreren van de gegevens van de betrokkenen en de omstandigheden. Hierdoor weet je in elk geval waar je eventuele schade kunt verhalen (uiteraard gesteld dat jij niet zelf de veroorzaker van het ongeval bent). Maak foto’s van de schade en de omgeving en vul het Europese Schadeformulier in. Normaal gesproken kan je vervolgens de geleden schade verhalen op de WA-verzekering van de veroorzaker.

Stel je wordt aangereden door iemand zonder verzekering

Aanrijding met onverzekerde automobilist

Het is bijna niet te geloven, maar nog steeds komt het voor dat automobilisten denken dat ze wel zonder verzekering de weg op kunnen. Nooit doen! Als je ook maar enigszins verstand in je hoofd hebt weet je dat je voor de rest van je leven kan blijven betalen als je een ongeluk veroorzaakt.

Maar wat gebeurt er wanneer jij, buiten jouw schuld, wordt aangereden door een onverzekerde automobilist? Zorg in elk geval dat je de juiste bewijsstukken van het ongeval hebt (foto’s, politierapport e.d.), als vervolgens blijkt dat de veroorzaker de schade niet kan betalen zijn er nog andere mogelijkheden om toch gecompenseerd te worden.

Het Waarborgfonds Motorverkeer

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een fonds dat slachtoffers van een (gemotoriseerd) ongeval helpt wanneer de schade niet via de normale autoverzekeringen kan worden verhaald. In bepaalde gevallen waarin de verzekeraar van de veroorzaker niet uitkeert, of wanneer de veroorzaker helemaal niet is verzekerd, heb je recht op schadevergoeding uit het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds wordt voor een groot gedeelte door autoverzekeraars gefinancierd, ook draagt de Staat bij..

Als je schade hebt geleden door een onbekende, een onverzekerde, of doordat iemand in een gestolen auto tegen je aan is gereden, heb je in principe recht op een vergoeding uit het Waarborgfonds Motorverkeer. De voorwaarden die gelden zijn dat het ongeval door een motorvoertuig is veroorzaakt, dat er sprake is van burgerlijke aansprakelijkheid en je moet de aansprakelijke tot betaling hebben gemaand (als de veroorzaker bekend is). Heb je aan de voorwaarden voldaan dan is de kans groot dat het Waarborgfonds Motorverkeer de geleden schade vergoedt.