Welke navigatieapparatuur heb jij bij je op vakantie?

Welke navigatieapparatuur heb jij bij je op vakantie?

Navigatieapparatuur mee op vakantieDe tijd van de papieren wegenkaarten waarop je uit moest zien te vinden waar je je nu eigenlijk bevond ligt gelukkig al een tijdje achter ons. Inmiddels hebben de meeste mensen de beschikking over moderne navigatieapparatuur zoals bijvoorbeeld een TomTom. Als je op vakantie gaat en je maakt gebruik van dergelijke apparatuur moet je wel even weten wat de regels hiervoor zijn in het buitenland.

Radardetectie

Veel navigatieapparatuur heeft zogenaamde radardetectiesoftware. Hiermee wordt de functie ondersteund die je op de hoogte stelt van radarsignaal dat wordt uitgezonden door een lasergun. Deze radardetectoren zijn in alle landen van de Europese Unie verboden. Als je toch gebruik maakt van radardetectie en dit wordt ontdekt dan wordt je radardetector in beslag genomen en krijg je hier bovenop nog een forse boete. Loop het risico dus niet!

Flitspaalsignalering

Flitspaalsignalering is iets anders dan radardetectie. Flitspaalsignalering werkt via GPS, en dus niet zoals radardetectie via radarsignalen. In sommige landen is deze manier van signalering toegestaan. In België en Oostenrijk is flitspaalsignalering toegestaan als de gegevens verkregen zijn uit een openbare databank. In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is het gebruik van alle flitspaalsignalering verboden.

Verwijder de software van je flitspaalsignalering

Het lijkt misschien wat overdreven, maar in een aantal landen van de EU wordt het verbod op flitspaalsignalering zo streng gehandhaafd dat alleen het uitschakelen van de functie niet voldoende is. Hoewel het een behoorlijk klusje is zal je de software van het  apparaat moeten verwijderen als je geen hoge boete wilt riskeren. Als je geen zin hebt om zelf met de software te gaan lopen klooien kan het verstandig zijn om dit door degene te laten doen van wie je het apparaat hebt gekocht. Ook kan je contact opnemen met de importeur.

Hoe voorkom je boetes voor snelheidsovertredingen?

Op vakantie een boete krijgen voor een snelheidsovertreding is uiteraard een ontzettend zure aangelegenheid. De beste tip om dit te voorkomen is uiteraard om je aan de maximale snelheid te houden. Kan je toch niet zonder flitsinformatie maar durf je de flitssignalering niet te gebruiken? Analoge kaarten met informatie over flitspalen zijn, hoe gek het ook klinkt, niet verboden. Deze kan je tijdens je vakantie dus gewoon gebruiken om te voorkomen dat je onderweg wordt geflitst.

Groot Brittannië, Hongarije en Rusland zijn de uitzonderingen

Kan je echt niet zonder je radardetectie dan zal je nogal kieskeurig moeten zijn bij het kiezen van je vakantiebestemming. De enige landen in Europa waar je radardetectie mag gebruiken zonder dat je de kans loopt om beboet te worden zijn Rusland, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk. Maar of een verbod op radardetectie je vakantiebestemming moet bepalen is natuurlijk een vraag die alleen jij kunt beantwoorden.

 

Welke navigatieapparatuur heb jij bij je op vakantie?
3 (60%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Met een geleende auto naar het buitenland

Veel mensen gaan naar het buitenland op vakantie met een geleende auto. Zeker voor beginnende bestuurders die vaak nog niet...

Sluiten