In november moet je weer gaan kijken welke zorgverzekering je voor het komend jaar wilt. Ben je dit jaar 18 jaar geworden dan ga je dit dus voor het eerst doen. Tot je 18e ben je namelijk automatisch meeverzekerd op de polis van je ouders.
Een zorgverzekering is verplicht voor zover het om de basisverzekering gaat. Als je niet verzekerd bent kun je een boete krijgen. De premie is een flink bedrag en moet stipt op tijd iedere maand betaald worden. Doe je dat niet dan ben je niet verzekerd en kun je voor enorm hoge kosten komen te staan. Het is dus zaak om even goed na te denken over je zorgverzekering.
Wat wil je verzekeren?
Natuurlijk valt nooit helemaal te voorspellen welke zorgkosten je het komende jaar nodig hebt. In de basisverzekering zitten al veel zorgkosten, hiervoor ben je dus automatisch al verzekerd. Of je daarnaast een aanvullende verzekering afsluit hangt af van je persoonlijke situatie. Bekijk goed welke kosten worden vergoed uit een aanvullende verzekering. Weet je zeker dat je hiervan geen gebruik gaat maken of zijn de kosten die je maakt lager dan de premie die je in totaal moet betalen, dan kun je een aanvullende verzekering soms achterwege laten.
Wel of geen tandartsverzekering?
Als je een goed gebit hebt en eigenlijk nooit gaatjes, laat staan grotere problemen, dan kun je overwegen om geen tandartsverzekering te nemen. Dit betekent dat je de kosten van de halfjaarlijkse controle en een eventueel bezoek aan de mondhygiëniste zelf moet betalen. Maak een rekensom en bekijk of je wel of geen tandartsverzekering nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat als je jaren geen tandartsverzekering hebt gehad en er toch wat gebeurt, er vaak voor duurdere ingrepen zoals een kroon of een brug een wachttijd van een jaar wordt gehanteerd door de verzekeraar.
Vrijwillig een hoger eigen risico, wel of niet doen?
Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder heeft een eigen risico op de basisverzekering. Deze kosten betaal je hoe dan ook als je medische hulp nodig hebt. Een aantal zaken valt erbuiten, zoals bezoek aan de huisarts. Medicijnen vallen wel onder het eigen risico. Je kunt ervoor kiezen om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen. In ruil daarvoor krijg je een korting op de premie. Dit betekent natuurlijk wel dat als er wat gebeurt, je het totale eigen risico moet betalen. Doe dit dus alleen als je dit geld beschikbaar hebt. Je kunt het eigen risico bij veel zorgverzekeraars overigens gespreid betalen, zodat je niet ineens een groot bedrag hoeft over te maken als je een beroep doet op medische zorg.
Maak een weloverwogen keuze
De zorgverzekeraars maken half november hun premie bekend voor het nieuwe jaar. Je moet uiterlijk op 31 december een verzekering voor het nieuwe jaar afsluiten. Je hebt dus ruim de tijd om een keuze te maken. Ga er dus even voor zitten, je kunt eventueel ook gebruik maken van keuzehulpen die online te vinden zijn.