Zelfrijdende auto’s: Verzekeraars willen met minister in gesprek

Zelfrijdende auto’s: Verzekeraars willen met minister in gesprek 1
Zelfrijdende auto’s: Verzekeraars willen met minister in gesprek

Dat het echt alleen nog maar een kwestie van tijd is voordat zelfrijdende auto’s in Nederland structureel de weg op zullen gaan, daar zijn de meeste deskundigen wel van overtuigd. Zeker beginnende bestuurders – die zijn nu eenmaal vaak jong – zullen hoogstwaarschijnlijk zelf te maken krijgen met zelfrijdende auto’s. Is het niet over vijf jaar, dan toch zeker over tien jaar. De technische ontwikkelingen staan wat dat betreft niet stil. De juridische ontwikkelingen hobbelen daar dan weer een beetje achteraan. Dat is natuurlijk altijd zo: wetten komen pas nadat er iets gebeurd is. Nu denk jij misschien: wat kan mij dat wettelijke geneuzel schelen? Niet zo’n rare gedachte, maar wanneer jij als automobilist te maken krijgt met zelfrijdende auto’s is het wel belangrijk dat qua verzekering alles goed is gefikst. Daarbij maakt het feit dat bij een zelfrijdende auto de techniek grotendeels de rol van de bestuurder overneemt de zaak met betrekking tot aansprakelijkheid (en dus verzekeringen) behoorlijk complex. Dat vindt ook het Verbond van Verzekeraars en daarom dringt het Verbond aan op overleg met de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Waarom willen verzekeraars een gesprek?

Zoals gezegd wil het Verbond een gesprek met de minister in verband met de complexiteit van aansprakelijkheidskwesties bij zelfrijdende auto’s. In eerste instantie gaat het de verzekeraars om de positie van slachtoffers van een ongeval waar een zelfrijdende auto bij betrokken is. Op dit moment is nog niet goed duidelijk welke partij (of beter gezegd: welke persoon) aansprakelijk is in zo’n geval. Wanneer de techniek in een zelfrijdende auto faalt zou dat bijvoorbeeld de onderneming kunnen zijn die de auto ontwikkeld heeft. Volgens het Verbond van Verzekeraars moeten hier nieuwe én goede wetten voor worden gemaakt. Zeker moet namelijk zijn dat slachtoffers van een ongeval op de juiste wijze worden gecompenseerd. In Engeland is er overigens al goede wetgeving op dit punt die we in Nederland zouden kunnen opvolgen. Het tweede punt waarop het Verbond wijst hangt samen met het eerste. Nu is het namelijk nog zo dat de bestuurder in een auto altijd verantwoordelijk (aansprakelijk) is wanneer hij met zijn auto een ongeval veroorzaakt. Met zelfrijdende auto’s kunnen er situaties ontstaan waarbij de bestuurder – of eigenlijk de inzittende – niets kan doen aan het ongeval dat plaatsvindt. Ook hierin voorziet de huidige verzekeringswetgeving nog niet.

Nederland lijkt er klaar voor

Dat er steeds meer over (de juridische consequenties van) zelfrijdende auto’s wordt gesproken in Nederland is niet zo gek. Consultancybureau KPMG kwam na een internationaal uitgevoerd onderzoek namelijk tot de conclusie dat wanneer er één land ter wereld is dat is voorbereid op de introductie van de zelfrijdende auto dat Nederland is. Op het gebied van infrastructuur staat ons land zelfs op nummer 1 in het onderzoek. Qua technologie moeten we de VS en Zweden voor ons dulden, qua beleid zijn Singapore en Nieuw-Zeeland iets verder dan wij. Maar alle punten meegewogen staat Nederland er het beste voor om zelfrijdende auto’s in te voeren.

Zelfrijdende auto’s: Verzekeraars willen met minister in gesprek
5 (100%) 1 recensies
Related Posts
Waarom Winterbanden? ( 16 jul,2014 )
Lees vorig bericht:
De helft van de mensen vindt premie zorgverzekering te hoog. Gaat er wat veranderen? 4
De helft van de mensen vindt premie zorgverzekering te hoog. Gaat er wat veranderen?

December is dé maand waarin één bepaalde verzekering, meer dan alle andere, in de belangstelling staat. Je hoeft vast niet...

Sluiten