Zorgverzekering: bijna 40 procent studenten vraagt geen zorgtoeslag aan

Zorgverzekering: bijna 40 procent studenten vraagt geen zorgtoeslag aan

Zorgverzekering: bijna 40 procent studenten vraagt geen zorgtoeslag aanStudenten zitten over het algemeen niet al te goed in de slappe was. Collegegeld, kamerhuur en natuurlijk uitgaan moeten worden betaald van de studielening (vroeger studiefinanciering). Daar komt nog eens bij dat alle studenten (mits ze 18 jaar of ouder zijn) verplicht een zorgverzekering af moeten sluiten. Die laatste kostenpost hakt er ook behoorlijk in, zeker wanneer er naast de verplichte basisverzekering ook nog een aanvullende zorgverzekering wordt afgesloten.

Dat laatste is weliswaar niet verplicht, maar bijvoorbeeld voor het laten vergoeden van tandartskosten wel een logische overweging. Al met al moeten studenten dus een groot gedeelte van hun inkomen besteden aan het betalen van de zorgverzekering. Extra vreemd is het wat dat betreft dat een groot gedeelte van de studenten niet de moeite heeft genomen om zorgtoeslag aan te vragen. Dat bericht komt van de Telegraaf, die er overigens ook nog even op wijst dat veel studenten vergeten om de belasting over hun bijbaan terug te vragen van de Belastingdienst.

Recht op zorgtoeslag

Studenten hebben gemiddeld genomen een relatief laag inkomen, en dat betekent dat deze groep in veel (eigenlijk de meeste) gevallen in aanmerking komt voor de zorgtoeslag. Er zijn namelijk een aantal regels die gelden om in aanmerking te komen voor de toeslag. Om zorgtoeslag te ontvangen moet een aanvrager 18 jaar oud zijn, de Nederlandse nationaliteit óf een geldige verblijfsvergunning bezitten en een Nederlandse zorgverzekering hebben afgesloten. Naast het inkomen dat niet te hoog mag zijn mag iemand die zorgtoeslag aanvraagt ook niet over een te groot vermogen beschikken. Nederlandse studenten voldoen in groten getale aan deze eisen, en dat betekent dat ze op jaarbasis tot maximaal zo’n 1000 euro aan zorgtoeslag kunnen ontvangen (bedrag op basis van belastingplan overheid voor 2016).

Waarom geen aanvraag?

Met een bedrag dat op kan lopen tot meer dan 1000 euro per jaar is het eigenlijk ongelooflijk dat bijna 4 op de 10 studenten geen aanvraag doet voor zorgtoeslag waar ze wel recht op hebben. Wat is daarvan de reden? Hoogstwaarschijnlijk pure onwetendheid. Op het gebied van de zorgverzekering hebben veel jongeren geen enkel idee over de inhoud van hun zorgpakket en de kosten. Zo wist al in 2013 ruim 85 procent van de jongeren niet wat er in hun aanvullende verzekering zat, en het lijkt er op dat dit percentage in 2015 nog zo ongeveer gelijk is. daar komt bovenop dat circa 40 procent niet weet hoeveel er maandelijks voor de zorgverzekering betaald wordt. Die circa 40 procent zou zo maar eens dezelfde 40 procent kunnen zijn als de groep die geen zorgtoeslag aanvraagt.

Zorgverzekering: bijna 40 procent studenten vraagt geen zorgtoeslag aan
3.3 (66.67%) 3 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Aanvullende verzekering nodig voor zorg buiten Europa

Wanneer je van plan bent om voor een vakantie af te reizen naar een bestemming buiten Europa is het altijd...

Sluiten