Zorgverzekering kiezen? Veel polissen vrijwel identiek!

zorgverzekering
Zorgverzekering kiezen? Veel polissen vrijwel identiek!

Vind je het lastig om te bepalen welke zorgverzekering goed bij je past? Geen wonder! Het aanbod is enorm en de “kleine lettertjes” maken kiezen extra moeilijk. Veel consumenten – en zeker ook veel jongeren – worstelen met het maken van de juiste keuze. Wil je alleen een (verplichte) basiszorgverzekering? Of ook een aanvullende zorgverzekering? En bij welke verzekeringsmaatschappij dan? Zorgpolissen vergelijken is vaak een ingewikkeld klusje, maar wel noodzakelijk als je de beste deal wilt maken. En wat dat betreft blijkt dat het er allemaal niet eenvoudiger op wordt: want wat is er aan de hand? Veel polissen zijn eigenlijk precies hetzelfde, maar… de prijs verschilt wel! Hoe kan dat?

Veel zorgverzekeraars horen bij elkaar

Een van de redenen dat er zo ontzettend veel soorten zorgverzekeringen zijn is eigenlijk heel logisch. Er zijn veel zorgverzekeraars en die bieden natuurlijk allemaal (meerdere) zorgverzekeringen aan. Dat er dan soms wat overlap is kan dan bijna niet worden voorkomen. Dat sommige polissen van verschillende aanbieders zelfs vrijwel identiek zijn is opvallend, maar het zou kunnen natuurlijk.  Maar dat zit vaak toch anders. Het is namelijk zo dat grote verzekeraars, zoals bijvoorbeeld CZ, meerdere dochterondernemingen hebben. In het geval van CZ gaat het dan om Ohra en Delta Lloyd. Je hebt dan dus het geval dat zowel Delta Lloyd, Ohra als CZ zorgverzekeringen aanbieden. En die zijn in een aantal gevallen exacte kopieën van elkaar. Maar de prijs verschilt wel! Hetzelfde geldt voor Achmea. Dochters van deze verzekeringsmaatschappij zijn onder meer Zilveren Kruis en Interpolis.

Een verzekeraar, meerdere polissen

Dat dochterondernemingen dezelfde polis aanbieden als hun “familie” is al vreemd. Het kan echter nog veel gekker. Sommige zorgverzekeraars bieden onder één naam meerdere polissen aan die wanneer ze vergeleken worden gewoon hetzelfde blijken te zijn. Tenminste, hetzelfde op de prijs na dan. Dat veel consumenten dit niet direct (en soms helemaal niet) doorhebben is niet zo gek. Doordat de namen van de identieke polissen verschillen is het lastig te beoordelen of de polissen verschillen. Alleen al met betrekking tot de basiszorgverzekering zijn er meer dan 50 polissen in omloop. Als de identieke polissen van de markt zouden worden gehaald zouden er ongeveer 20 polissen kunnen verdwijnen. Dat zegt de Consumentenbond die onderzoek heeft gedaan naar wat zij “kloonpolissen” noemen.

De aanvullende verzekeringen

Wanneer er al uit meer dan 50 basiszorgverzekeringen gekozen kan worden is het niet moeilijk om te bedenken wat er met de aanvullende zorgverzekeringen aan de hand is. Ook daar zijn een groot aantal verzekeringen exact hetzelfde wanneer het op dekking aankomt. Maar weer verschilt de prijs, en dat kan leiden tot onnodige kosten. Wel is het zo dat de service van de verzekeraars per polis kan verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om al dan niet te communiceren met je verzekeraar via een online portal.

Zorgverzekering kiezen? Veel polissen vrijwel identiek!
5 (100%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Taaislijmziektemedicijn
Taaislijmziektemedicijn komt toch in basispakket zorgverzekering

Het vaststellen van de behandelingen die vergoed worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering: het is altijd weer een heel...

Sluiten